Dinamització del Procés Participatiu per al concurs d’idees per a la Transformació del Barri de Sanduzelai

Participació i dinamització

Maig – Desembre de 2024

Iruña, Nafarroa

Ajuntament de Pamplona-Iruña
Gerència d’Urbanisme

 


Vam acompanyar a l’Ajuntament de Pamplona-Iruña en la transformació del barri de Sant Jordi a través d’un procés de participació ciutadana. Aquest procés se centrava en la creació d’un espai públic més sostenible i accessible per a tots, tenint en compte la diversitat de necessitats i perspectives de la comunitat a partir de la transformació del barri i, més específicament, de l’entorn de l’Avinguda Navarra i la seva intersecció amb l’Avinguda Sant Jorge.

L’Ajuntament de Pamplona-Iruña va llançar un concurs de projectes per a la transformació del barri amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels residents i crear entorn més atractiu i sostenible en un àmbit que suporta un intens flux de trafico diari. En paral·lel es va considerar fonamental involucrar a la comunitat en el procés per a assegurar que les propostes reflectissin les necessitats i aspiracions de veïnes i veïns del barri.

Així vam tractar de generar diferents espais de discussió per a recopilar les opinions i suggeriments de la comunitat sobre les propostes presentades en el concurs de projectes, i utilitzar aquesta informació per a informar la presa de decisions assegurant que les propostes reflectissin les necessitats i aspiracions de les veïnes i veïns.

Partint d’un enfocament de perspectiva de gènere interseccional, que considera com les diferents identitats i experiències (gènere, edat, origen, discapacitat, etc.) es intersecten i afecten la vida de les persones. Això ens permet abordar les necessitats i desafiaments del barri de manera integral i equitativa.

Ens vam inspirar en l’urbanisme ecològic, que busca crear ciutats més sostenibles i resilients a través de la integració de la naturalesa i la comunitat. Això implica considerar la relació entre l’espai públic i la vida quotidiana de les persones, així com la necessitat de crear espais que promoguin la cohesió social i la qualitat de vida.

Vam organitzar el projecte en dues fases, una de diagnòstic i sensibilització: per a informar i conscienciar a la ciutadania sobre el procés de transformació del barri mitjançant xerrades, debats, marxes exploratòries i un mapatge comunitari, i una altra de recollida d’aportacions i suggeriments: en la qual recopilem les contribucions de la ciutadania sobre les propostes a través de quatre tallers de discussió i dues exposicions.

Així vam facilitar un procés inclusiu i accessible que reflectís la diversitat de la comunitat, treballant en estreta col·laboració amb l’Administració Pública i la ciutadania per a crear solucions innovadores i efectives.

 

Col·laboradores

Leire Garaikoetxea i Garrapo

Fotografies

Tania González

Share: