
Temps de confinament amb Rafael Hernández
Avui entrevistem a “Temps de confinament. Ciutat habitatge i societat postcovid” a Rafael Hernández.
Rafael és arquitectre amb formació continuada en Bioconstrucció, Biohabitabilitat i Feng Shui, membre del grup de treball d’arquitectura saludable del COAC. Treballa com a soci de l’estudi Indi Arquitectura Saludable i Emocional, en el qual els clients intervenen de manera molt activa del procés de disseny col·laboratiu. També és soci de la cooperativa de Treball Vida Sostenible Cohousing, la qual impulsa projectes d’aquest tipus a tota la peninsula.
Així doncs, pel seu coneixement sobre arquitectura saludable, hem compartit amb ell les següents preguntes:
Quins dos aspectes prioritzaries canviar dels espais que habites (habitatge, ciutat, poble, …): mobilitat, espai de relació (comunitaris, carrers, etc.) , serveis de proximitat, presència de verd, infraestructures com internet o energia, tipologia comercial, recursos de proximitat, la participació ciutadana en qüestions urbanes, infrahabitatge, etc.? Què aporta més la reflexió provocada pel COVID-19 sobre les teves prioritats?
Els dos aspectes que prioritzo canviar dels espais que habito:
- La participació ciutadana: Crec que estem a la cresta d’una onada de societats formades per petits nuclis socials (famílies) que no es relacionen prou… per no dir gens i això ha de canviar.
- L’habitatge: Hem pogut comprovar que els habitatges sense l’entorn urbà no són prou per a l’òptim desenvolupament de les persones i/o famílies.
El COVID aporta a la reflexió:
La manera en que ens hem comportat com a col·lectiu social, crec que hi ha molt marge de millora, però m’ha sorprès la resposta del conjunt de la societat davant aquest repte. M’esperava una resposta menys responsable.
He vist actes de gran solidaritat i altruisme però també crec que un gran percentatge s’ha mogut per por i no tant per responsabilitat social, caldrien estudis per a avaluar aquest aspecte.
Creus que seran possibles aquestes transformacions amb el postcovid? Se t’ocorre alguna acció concreta per dur-les a terme?
La part de participació ciutadana ja està en marxa i no crec que s’aturi, pot ser que hi hagi una petita recessió fins que es conegui la malaltia al 100% però després crec que accelerarà el seu creixement.
Per la part de la reformulació de l’habitatge no ho tinc tan clar, les persones tenim curta memòria, són les institucions com ara el COAC, la Generalitat o el ministeri d’habitatge els qui han de prendre accions i legislar, mentre això no passi, crec que cap canvi consolidarà.
Sí que hi haurà un temps en que la gent exigirà habitatges diferents amb el Covid al cap… i les promocions seran millors… però això passarà i caurà a l’oblit com va passar amb la tuberculosi, el còlera o la grip espanyola de segles passats.
Quins elements bàsics hauria de contemplar un habitatge saludable?
Un aire saludable per a respirar i un espai de descans (dormitori normalment) lliure de cap contaminació ambiental artificial (CE, CM, CEM, COV, etc) i natural (Geopaties, gas Radó, etc.
Amb això garantim un habitatge molt més saludable que la majoria que trobem a les grans ciutats… a partir d’aquí hi ha desenes d’altres millores.
Com hauriem de contemplar en el disseny dels edificis d’habitatges i d’equipaments residencials (gent gran, joves…) la necessitat relacional de les persones?
És una pregunta molt amplia i difícil. Idealment crec que les comunitats s’haurien de construir primer des de la perspectiva humana (consolidar el grup de persones), a continuació crear un marc de convivència que incorpori les seves necessitats de relació i a continuació dissenyar i aixecar l’edifici.
Sóc conscient que això és molt difícil, especialment per a promocions immobiliàries de capital privat… Tampoc crec que funcionés una legislació que obligués a crear espais de relació perquè no hi hauria cap garantia de que els usuaris el faran servir i podria ser molt contraproduent tant a nivell econòmic com mediambiental.
Cal una gran reflexió sobre aquesta matèria, no em veig amb cor de fer-la aquí i ara… caldria gairebé un assaig sobre el tema.
Per acabar, estem fent una recull de paraules en relació a “la ciutat què volem”. Quina és la primera paraula o idea breu que et ve a la ment amb aquest enunciat?
COMUNITAT