La topografía del Rallón

 

Urbanisme i territori

Novembre, 2018

Plaza de los fueros a Arguedas, Navarra

Concurs d’idees

 


 

En la pla de la Ribera, entre la vora nord de l’Ebre i les muntanyes de las Bardenas, la localitat d’Arguedas ha quedat determinada per la seva relació immediata amb el territori. Però, no només a aquest, sinó a les seves places, carrers i parcs queden condensades les condicions materials i les relacions socials. En aquest sentit, la plaça de los Fueros és un punt de trobada per al veïnat d’Arguedas, centre neuràlgic de les Fistas en honor a San Esteban on es celebren menjars populars, ballen gegants i habitants, es realitzen concerts i revetlles i es gaudeix col·lectivament.

El projecte La topografía del Rallón pretén juntar aquests dos aspectes propis de la idiosincrasia arguedana: l’adaptació al context local natural i la cultura generosa i festivaa, oberta a locals i visitants, fent de l’espai públic un lloc de socilització agradable per a tothom.
La proposta consisteix en definir una nova topografia a la plaça, adaptant-se a allò preexistent, dibuixant un símil simbòlic que recorda als barrancs erosionats pels torrents de las Bardenas. Amb això queda resolta l’accessibilitat a la plaça adaptada a totes les subjectivitats, succeint-se nous recorreguts, s’incorporen també nous usos com ara el descans o joc, i es naturalitza l’ambient incoporant vegetació autòctona com a element clau, junt a l’aigua, per a l’embelliment i adequació climàtica de l’espai.

Share: