Processos d’autoconstrucció

 

Investigació i acció

Juny 2020 – Març 2021

Barcelona

Ajuntament de Barcelona

 

El projecte Processos d’autoconstrucció al Carmel ens ha permés documentar l’evolució de 3 habitatges. El barri del Carmel juntament amb altres de la zona nord de Barcelona va crèixer als anys 50 a través de l’autoconstrucció. Hem tingut la sort de trobar 3 habitatges diferents que responen a casuistiques variades, hem entrevistat a aquestes families per tal de poder registrar amb el dibuix la evolució dels habitatges. Al document resultant de tota aquesta investigació hem intentat recollir els moments de canvi dels edificis buscant la relació entre aquests i les vivències familiars.

L’autoconstrucció és un fenómen on tota la família participa i s’encarrega de fer tot tipo de tasques des de netejar de pedres la parcela fins a la col·locació de les rajoles a la façana. En molts casos les families trobaven a la mateixa parcela possibilitats de situar un negoci per poder sobreviure, i anar poc a poc millorant les seves condicions de vida. Altres van poder llogar els espais que els hi anavan quedant buits. L’autoconstrucció és un fenómen que està clarament vinculat amb la classe treballadora, al barri del Carmel específicament no es va construir de nit , com moltes vegades es diu, ja que quasi totes les parceles on es construia eran comprades per les persones autoconstructores. Moltes vegades les parceles es compraven entre varies persones de la mateixa família, i així després les parceles es dividian entre elles generant imatges que avui dia semblan curioses.

Aquest projecte s’ha fet amb la financiació de l’Ajuntament de Barcelona, amb el temps i la dedicació de les families entrevistades i amb la col·laboració de Carmel a la vista.

 

Col·laboradores

Carmel a la vista

 

Share: