Intercanviem

 

Arquitectura i serveis tècnics

Desembre, 2019

Pati de Cal Compte de la Cova, Palma de Mallorca

Insòlit

 


 

La proposta construïa un ventall dibuixat ala planta, de manera que les cordes ordenaven l’espai i permetin recorrer el pati en sentit ascendent. La roba penjava d’aquestes cordes, i amb el sistema de politges, cada persona que s’apropara al pati podria agafar o deixar aquella peça que vulgués. Només hi havia un nivell on les cordes eren fixes, i en aquest proposavem penjar els llençols amb el text explicatiu de com funciona la botiga gratis. Les botigues gratis regulen l’intercanvi de roba de segona mà creant un atractiu espai d’objectes amb valor, reduint el consum i impulsant l’economia circular.

Vivim en una societat de consum, assistim a la producció imparable d’allò que consumim: aliments, roba etc. La manera en la que consumim tot tipus de productes genera residus i desfets. Està en la nostra mà, i en la nostra consciència, com consumir: sosteniblement o no. De fet, en els últims anys ha crescut la preocupació de la població per consumir aliments de proximitat, així com també el reciclatge de matèria orgànica i plàstics. Per contra, el consum de roba ha augmentat amb la “fast fashion”.

Així, segons dades de Asirtex (Associació Ibèrica de Reciclatge tèxtil) ens desprenem d’una mitjana d’uns 14 kg de roba cadascun de nosaltres, dels quals només un 20% es recull per a la reutilització o reciclatge. La voràgine a la que ha arribat la indústria tèxtil ha provocat que sigui la segona indústria més contaminant del planeta.

Cal, doncs, solucions a aquesta bogeria hiperconsumista i, per això, es proposava la botiga gratis com a alternativa de consum sostenible. Obrint el ventall de possibilitats!

 

Col·laboradores

Antonio Reboredo

Share: