(Re)Volta Carmel autoconstruït

 

Dinamització i participació

juny, 2020 – març, 2021

Barri del Carmel, Barcelona

Òmnium Cultural

 


El projecte (Re)Voltes d’Òmnium Cultural consisteix en una sèrie de passejades guiades en grup per barris o pobles amb el fil conductor dels relats vivencials de les persones i entitats protagonistes de les lluites i procesos de transformació social que hi han tingut lloc. Són un lloc de trobada i reconeixement mutu.

El barri del Carmel, com tants altres llocs perifèrics, va viure el seu esclat demogràfic entre els anys 50 i 60. Catalunya va atraure a milers de persones treballadores de tota la península degut a la feina que oferia la indústria. Aleshores va sorgir una gran i urgent necessitat d’habitatge, i el dels turons era un sòl econòmic on construir-lo degut a la seva condició d’estar a les afores i a la seva topografia. Moltes famílies van poder comprar solars i, amb una doble o triple jornada de treball, van aconseguir construir-se casa seva amb les pròpies mans i enginy. La combinació d’aquesta forma de construïr i la de blocs de pisos especulatius sobre aquesta zona dominada per les roques, a la falda del turó i amb vistes sobre la ciutat comtal determina el barri del Carmel.

A l’itinerari, a través del fenomen de l’autoconstrucció, es dóna a conèixer una cara més del barri i té l’objectiu d’apropar les històries de les persones autoconstructores, és a dir, la seva experiència vital. Alhora vol posar en valor la cultura de l’autogestió, de l’assaig-error, de l’aprenentatge mitjançant la pràctica i el disseny personalitzat a través de l’experiència quotidiana i, finalment, l’experiència d’organització i de lluita veïnal per aconseguir un barri digne. Tot plegat conforma no només una estètica i una imatge pròpia formada per una primera capa: la petita escala, la usabilitat, la proximitat dels materials i els referents culturals propis dels seus habitants, superposada per una segona capa: un paisatge gairebé silvestre; sinó també un sentit de lloc, de pertinença i una identitat col·lectiva que fa que el Carmel sigui un barri únic.

A la “(Re)Volta El Carmel Autoconstruït” explorem com aquest fenomen de l’autoconstrucció ha configurat gran part dels barris de muntanya de la perifèria nord de Barcelona, en especial el Carmel, que encara té una gran part d’habitatge autoconstruït. Aquests habitatges, encara presents, són el testimoni construït de la nostra historia recent i ens parlen de l’origen de les persones que els van construir, dels recursos dels que disposaven i de la lluita personal i col·lectiva per tirar endavant les seves vides, famílies, cases i barri.

 

Col·laboradores

Veïnes i veïns autoconstructors del Carmel

Share: