(Re)Volta Cooperativa | La creació d’un barri des del cooperativisme i les lluites veïnals

Participació i dinamització

Setembre 2021 – Desembre 2021

Barcelona, Barri de Montbau

Òmnium Cultural

 

El projecte (Re)Voltes d’Òmnium Cultural consisteix en una sèrie de passejades guiades en grup per barris o pobles amb el fil conductor dels relats vivencials de les persones i entitats protagonistes de les lluites i procesos de transformació social que hi han tingut lloc. Són un lloc de trobada i reconeixement mutu.

A la (Re)volta de Montbau es vol donar a conèixer el model social i participatiu que van suposar  les lluites veïnals —el soterrament de la ronda, la narcosala, l’arribada del metro, l’abocador, etc. i el cooperativisme— la cooperativa Barcelonesa, La Puntual, l’escola Baloo, entre d’altres— des del 1958 fins a l’actualitat.

El barri de Montbau, que pertany al Districte d’Horta-Guinardó, va ser construït entre el 1958 i el 1965 en tres fases diferenciades. Els terrenys ubicats en una zona agrícola i sense urbanitzar en el vessant de Collserola van esdevenir la ubicació d’una de les grans actuacions d’habitatge massiu típiques del desarrollisme a càrrec del Patronato Municipal de la Vivienda, en aquest cas, però, amb un element distintiu clar: l’Ajuntament va cedir els terrenys a diverses cooperatives d’habitatge vinculades a diferents perfils socioeconòmics i gremis professionals.

Tot i que l’habitatge és la clau de volta per entendre la història de la construcció del barri, el cooperativisme i el model social i participatiu d’aquest es va desplaçar també a les altres necessitats i dotacions. La fundació de l’Escola Baloo de la Cooperativa Escolar de Montbau és un clar exemple resultat de la denúncia de la mancança d’equipaments educatius i culturals al barri juntament amb altres episodis com el rol de l’Escuela Nacional i l’Escola Enric Borràs, la construcció de l’Institut Narcís Monturiol i la fundació de la biblioteca pública Albert Pérez Baró. La millora del barri ha estat una de les línies d’acció més determinants amb fites com l’asfaltatge dels carrers, l’arribada del metro (anys 60/70/80), el soterrament de la Ronda, els incendis i la reforestació, la renovació del paviment i la millora de l’accessibilitat al barri.

Altrament, la lluita no només va ser constructora de ciutat sinó que també va caldre per defensar les condicions d’habitabilitat i la preservació dels elements destacables al barri en contra de projectes urbans com l’abocador d’escombraries, l’aparcament a la plaça, la narco sala o la perllongació de la carretera de les Aigües.

La (Re)volta fa un repàs per totes aquestes lluites urbanes tot vinculant els fenòmens històrics de cooperació i reivindicació amb les dinàmiques actuals posant en relleu el paper tan notable que han tingut les entitats i la vida associativa al barri destacant l’Associació de Veïns des de 1963 i l’AEEF —Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore— des de 1967.

Col·laboradores

Junta Territorial d’Horta-Guinardó, AEEF, veïns i veïnes de Montbau

Fotografies

Propies i Cristina Calderer | Diari Ara

Share: