Temps de confinament: Cicle sobre “Ciutat, habitatge, i societat postcovid”

Per fi podem inaugurar el nostre blog i ho fem recuperant el format Slowinfo que ens va unir a la universitat!

Per què iniciem aquest cicle?

Ara fa set anys vam començar a la universitat d’arquitectura (EtsaB) un projecte que ens va unir com a grup, el Slowinfo. Va sorgir arran les retallades del 2011 en educació, moment en el qual la universitat d’arquitectura en què estudiàvem es va convertir en una comunitat. Durant un mes, o potser més, ens vam organitzar de manera que hi havia accions directes com la cartelleria, performances, etc. i accions resultats de la necessitat de digerir amb calma tota la informació nova que rebíem -i no era poca!- sobre la universitat: com s’organitza cada departament, com ho fa la UPC, quins són els passos burocràtics de qualsevol canvi, etc. A aquest espai l’anomenàrem SlowInfo.

Aquesta lluita va continuar l’any següent amb unes quantes persones vinculades a l’ESFA (Espai Social de Formació d’Arquitectura) que vam voler continuar amb aquest aprenentatge que havíem iniciat i, per això, vam començar a organitzar jornades setmanals en cicles mensuals, obertes a tothom que li interessés, de temes diversos que ens preocupaven. El primer cicle va ser sobirania alimentària i a aquest li van seguir: educació, economia i estat del benestar, tematització de l’espai públic, accés a l’habitatge, cooperació i participació.

La nostra etapa universitària va acabar entre 2014 i 2015, i vam reunir-nos fora de la universitat enfocant la nostra activitat professional cap a la transformació social i ambiental a través del nostre “Tinglado”. Actualment, podem dir que estem agafant rodatge com a col·lectiu i per això, i donat el moment actual -de pandèmia i ja de post-confinament – que podria ser un punt d’inflexió, ens ha semblat un bon moment per recuperar aquest espai de SlowInfo.

Quin serà el primer cicle?

Així doncs, aquest primer cicle és d’entrevistes sobre la “Ciutat, habitatge, i societat postcovid” i l’hem titulat “Temps de confinament”.  Es tracta d’un cicle que trobem molt vinculat a aquelles reflexions que ja compartiem en les aules universitàries i que hem continuat com a grup. En una primera fase, i degut les circumstàncies, hem cregut convenient iniciar el debat digitalment a partir d’aquestes petites píndoles (les entrevistes) i esperem que més endavant ens puguem reunir presencialment per acabar d’analitzar, entrellaçar, compartir i establir conclusions i reflexions conjuntes.

La proposta és d’entrar al tema des de diferents perspectives, per això hem pensat en persones que puguen aportar reflexions des de l’economia, dret, filosofia, sociologia, urbanisme, enginyeria, medi ambient, arquitectura, sector turístic, sector rural, sobirania alimentària, perspectiva de gènere o participació.

Així doncs, aquest seguit d’entrevistes, que podreu anar llegint i comentant amb nosaltres els propers mesos, s’estructuren sempre igual:

  • Dues preguntes comunes a tothom.
  • Dues preguntes segons les temàtiques anteriorment nomenades.
  • Tancament: Recull de paraules sobre “la ciutat que volem”

Bé, doncs, comencem i esperem que us agrade i gaudiu tant com nosaltres!

Leave a comment